Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία για τον εξοπλισμό με κάτοπτρα των βαρέων φορτηγών οχημάτων. Στόχος της οδηγίας είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση των ατυχημάτων μέσω του εξοπλισμού των βαρέων οχημάτων με συστήματα έμμεσης όρασης στην πλευρά του συνοδηγού, όπως ευρυγώνια κάτοπτρα και κάτοπτρα άμεσης εγγύτητας ή συσκευές κάμερας-οθόνης, τα οποία θα συμβάλλουν στην  αποφυγή ατυχημάτων που οφείλονται στο πλευρικό τυφλό σημείο στην πλευρά του συνοδηγού.

Με βάση μελέτη κόστους-οφέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι με τον εξοπλισμό των οχημάτων με τέτοια συστήματα μπορούν να σωθούν 1200 ανθρώπινες ζωές  έως το 2020. Τα οχήματα τα οποία θα πρέπει να εξοπλιστούν με τα παραπάνω συστήματα υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια, ενώ το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των κατόπτρων είναι 100 έως 150 ευρώ. 

Σύμφωνα με το συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ταχεία έγκριση και άμεση εφαρμογή της οδηγίας. Μετά από επιμονή του Κοινοβουλίου, η καταληκτική ημερομηνία για τον εξοπλισμό των βαρέων φορτηγών οχημάτων με τα παραπάνω κάτοπτρα θα είναι η 31 Μαρτίου 2009.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ατυχημάτων προκαλείται από οδηγούς βαρέων φορτηγών οχημάτων οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν άλλους χρήστες του οδικού δικτύου στα τυφλά σημεία στο χώρο που περιβάλλει άμεσα τα οχήματά τους. Στα ατυχήματα αυτά τα οποία γίνονται συχνά με την αλλαγή κατεύθυνσης σε διασταυρώσεις ή σε κόμβους, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400 άτομα κάθε χρόνο, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως ποδηλάτες, οδηγοί μηχανοκίνητων δίτροχων και πεζοί. Ο εξοπλισμός των οχημάτων με συστήματα έμμεσης όρασης, όπως ευρυγώνια κάτοπτρα και κάτοπτρα άμεσης εγγύτητας ή συσκευές κάμερας-οθόνης στην πλευρά του συνοδηγού, θα συμβάλλουν στην αποφυγή αυτών των θανατηφόρων  ατυχημάτων».